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Question related to    PPE Regulation   PPE Guidelines   EN/prEN: : EN 12841:2006, 

 EN 341:2011, EN 1891:1998 

 

  Other:    

Article:  Annex:   

 

Clause:  

Key words: 

Rope not conform to EN 1891, anchor line, line 

Preliminary remarks: 

EN 12841:2006 Art. 4.1.1 indicates that each rope, other than those conforming to EN 1891:1998-A, shall be 

tested. EN 341:2011 allows in Art. 4.2.2.2 other textile rope lines than in EN 1891:1998-A. 

 
Questions: 

1- What are the consequences for these ropes not conforming to EN 1891:1998: 

a. Shall they be controlled under Module C2 or/ D? 
b. If detachable, shall they need CE-marking on them? 
c. If detachable, shall they need specific marking on them? 
d. Should there be differences if they are used in EN 12841:2006-A, -B or -C devices?  

 

2- What are the consequences for the marking on the metallic device? 

Solution: 

1- For ropes: 

a. Yes. As a component of the complete PPE, EN 12841:2006 and/or EN 341:2011 ropes shall be part of the module C2/D 
production control. Production has to guarantee that rope parameters stay inside tolerances, which guarantee 
acceptable performance for EN 12841:2006 and/or EN 341:2011 

b. Complete PPE conforming to EN 12841:2006 and/or EN 341:2011 shall bear the CE marking but this is not mandatory to apply 
it on the rope itself 

c. Yes. The marking shall include at least the identification (model) of the rope 
d. No 

 

The marking on the metallic device shall include at least the rope(s) identification(s) (model) to be used with the device 

 

 

 

 

 

 

 
 


