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Question related to         PPE Regulation   EN/prEN:     Other:    

Article:  Annex: II 
 

Clause: 2.6 PPE for use in potentially explosive atmospheres 

Key words: 
potentially explosive atmospheres - ATEX 

Premise: 
TheDirective 2014/34/EU (knowns as ATEX Directive) guideline includes the following statement: (§ 2.3.5): “The equipment covered by the 
Personal Protective Equipment (PPE) is specifically excluded from Directive 2014/34/EU. However, the manufacture of PPE for use in 
explosive atmospheres is covered by basic health and safety requirement 2.6 in Annex II to the PPE Directive. PPE intended for use in 
explosive atmospheres must be so designed and manufactured that it cannot be the source of an electric, electrostatic or impact-induced 
arc or spark likely to cause an explosive mixture to ignite. Following the EHSRs in Directive 2014/34/EU is one way to demonstrate 
compliance”. 
 
Question:  

Where a manufacturer makes a Module B application inclusive of the ATEX symbol , or reference to compliance with ATEX Directive 
2014/34/EU, what should a Notified Body do? 

Solution: 

 

The PPE Notified Body should ensure that the PPE manufacturer does not claim compliance with the ATEX Directive, and does not use the 

ATEX symbol .  Any misleading markings are forbidden (following Regulation EU 2016/425 article 17) therefore declaring compliance 
to Directive 20214/34/UE should be considered an “improper use”. 
 
As “ATEX” is an acronym (ATmosphere EXplosive) used frequently within the EU and outside of the EU, the type/model reference and/or 
information for users may make reference to this, as a consideration under Annex II § 2.6 of Regulation EU 2016/425, and suitable use 
environment requirements of Annex II § 1.4(h). 

 


