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Question related to    PPE Regulation   PPE Guidelines   EN/prEN: EN 13356:2001 (5.1)   Other:    

Article:  Annex:   

 

Clause:  

Key words: 

Retroreflective; angle 

Question: 

The standard specifies that after exposure the test specimens have to be measured at an entrance angle 1=+5° and 2=0° and an 

observation angle  = 0,2°.  In clauses 4.2.2 to 7 it is mentioned that all photometric requirements of Table 1 and 2 have to be met. This 
is very confusing. Shall all the angles be measured after exposure or only one? 

Taking EN ISO 20471 for comparison, after exposure only one angle is measured. Furthermore the requirements of EN ISO 20471 after 
exposure are lower than for a new product (from 330/250 to 100 cd/lux/m²), which is not the case in EN 13356. 

Although the requirements after exposure should not be decreased too much, we see no real need to measure at more than one angle. 

Solution: 

For Type 1, after exposure, measurements shall be repeated at two angles, 0.2-degree observation angle and +5 and -5 degree entrance 
angles. 

For Type 2 & 3, after exposure, a measurement shall be repeated at one angle, 0.2-degree observation angle and +5 degree entrance 
angle. 

 
 


