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Question related to         PPE Regulation     EN/prEN: EN 353-2:2002   Other:    

Article:  Annex:   

 

Clause:  

Key words: 

Guided Type Fall Arrester - Incorrect attachment and use 

Question: 

1) Guided type fall arresters can be provided with a locking device or can travel freely along the anchor line in one direction only 
(normally upwards). The release function/button of the fall arrester must be operated by hand. This may prevent the fall arrest 
function from working – What kind of warning shall be included in the instructions for use of such fall arresters? 

2) There are safety concerns associated with the use of guided type fall arresters for work positioning purposes – What kind of 
warning should be included within the manufacturer’s user instructions? 

3) There are safety concerns associated with the use of incorrect/unsuitable harness attachment points and connections when used 
in conjunction with guided type fall arresters – What kind of warning should be included within the manufacturer’s user 
instructions?  

4)  How to test GTFA having more than 1 method of operation or having a natural locking position? 

Solution: 

1) The instructions for use shall include a warning that the release function/button must only be operated when the user is in no 
danger of falling (i.e. they have a safe hand). 

2) The instructions for use shall confirm whether or not the system can be used for work positioning purposes. 

3) The instructions for use shall indicate the requirements for attachment to a full body harness (e.g. high or low relative to the 
sternum) and a warning that the intended connection between the user and safety line/rail should not be extended in length (e.g. 
with an additional connector or lanyard). 

4) Each natural locking position or under each method of operation shall also be dynamically tested according to articles 4.5/5.3 of 
EN 353-2:2002 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




