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Question related to         PPE Regulation   EN/prEN:     Other:    

Article: Article 26 Annex: Clause:  

Key words: 

sub-contracting, acceptance of test results, competence of laboratories, manufacturer, independent 

Question: 

May a notified body use test data produced by a manufacturer’s test laboratory (this includes any laboratory not 
independent of the manufacturer)? 
 

Solution: 

 

Test data produced by a manufacturer’s test laboratory cannot be considered independent and should not be 
used by a Notified Body in support of conformity assessment procedures.  This includes situations when the 
manufacturer’s test laboratory is ISO/IEC 17025 accredited.  Whilst ISO/IEC 17025 ensures impartiality it does not 
ensure independence ("independence” was deleted from the 2017 version)(PPE Regulation article 24(3)). 

  

It is recognised that there may be exceptional cases when there is no independent facility equipped to carry out 
certain tests.  In such cases a Notified Body may utilise such facilities and their staff  but shall assume full 
responsibility for all aspects of the testing performed.  When doing so, the Notified Body should apply the 
relevant principles of ISO/IEC 17025 and shall maintain records to justify their use of such facilities and 
acceptance of test data.  

 


