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Question related to    PPE Regulation   PPE Guidelines   EN/prEN: EN ISO 20471:2013 

(5.3) 
  Other:    

Article:  Annex:   

 

Clause:  

Key words: 

Colour fastness; non-fluorescent 

Question: 

For which kind of non-fluorescent materials are the colour fastness / staining requirements in clause 5.3 applicable? 

Solution: 

The colour fastness / staining requirements in clause 5.3 are applicable for the non-fluorescent material layers; e.g. additional (contrast) 
material layers on the outside of a garment or lining(s) inside the garment. Also non- fluorescent material layers are mentioned in the 
revised title of clause 5.3 in EN ISO 20471. 

The colourfastness / staining requirements in clause 5.3 are therefore not applicable for the non-fluorescent materials which aren't 
(garment) layers: e.g. embroideries, textile material of zipper, elastic strips, small marking tags, sewing threads etc. 

Small areas of non-fluorescent materials (e.g. < 2% of fluorescent material area) as labels, (knitted) stretch bands for jackets or trousers, 
fashion stripes (e.g. 3 mm chest braid), pocket flaps etc need special consideration (e.g. large area? dark colour? industrial washing? etc) 
and may require testing. 

Washing of the whole garment can be used as a screening test to assess the influence of these small area materials. For other materials 
the colour fastness shall be assessed. 

Clarification in the next revision of EN ISO 20471 is requested. 

 
 


