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Question:

According to Commission Recommendation (EU) 2020/403 of 13 March 2020 paragraph 3 and 4, what technical solutions could be used
for rapid testing of eye- and face protectors against SARS-CoV-2?

Solution:
The procedure describes the testing, evaluation and certification of eye protection devices, face shields, goggles and safety spectacle.

This document describes the minimum requirements and test procedures for eye and face protectors that are essential for healthcare
workers, first responders and other personnel involved in the efforts to contain the virus and avoid the further COVID-19 spread.

The specific requirements for eye protection devices are described in EN 166: 2001: Personal eye protection - Requirements. The test
methods are described in EN 167: 2001 for optical test methods and in EN 168: 2001 for non-optical test methods.

A simplified test procedure is applied for eye and face protectors (safety spectacles, goggles, face shields) that are tested and evaluated
according to this test principle. The eye protection devices (goggles, face shields) that have been tested and assessed in this way may only
be used by healthcare workers and emergency services personnel.

Test report, technical documentation and information brochure are evaluated in full accordance with the PPER specifications; the product
can then be certified according to PPER essential health and safety requirements .
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Requirements and tests
The following simplified test procedure applies to COVID-19 eye and face protectors:

Table 1 - Overview of the tests

Requirement in Clause in Number of | Clause inin | Remarks
EN 166 : 2001 EN 166 : samples EN 167 or
2001 EN 168
Materials, general 6.1 6 167, 5 Innocuousness of the
construction 6.2 used materials, skin
713 compatibility, potential for

injury from sharp edges

Headbands 6.3 1 secure fit, only if
headband is available

Field of vision and side 711 1 168, 17

protection 168, 18

Optical requirements 712 6 167, 3

- refract_lve powers 167, 4

- prism imbalance

- transmittance / luminous 167, 6

transmittance

- scattered light / light

diffusion

Minimum robustness or 714 4 168, 3 Restriction: Defaormation is

Increased robustness at 168, 4 allowed, but the product

room temperature must not break.

Resistance to ignition 717 2 168, 7

Protection against droplets | 7.2 4 3 Brillen 168, 12 optional, only applicable

and splashes of liquids oder 1 . for goggles and visors

; 168, 10.2
Schild

Information supplied by 10 1 - Please note the restricted

the manufacturer area of use and the
restrictions, see 5

Marking 9 1 - The label {(including the
manufacturer's code) is
not required on the
product itself, but shall be
applied to each packaging
unit.
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NOTE:
6.3: please add adjustment and minimum width 10 mm

7.1.4: the robustness tests are not alternatives: goggles and face-shields require increased robustness. Please clarify what room
temperature means. The standard requires -5/+55 °C conditioning.

7.1.5: from our understanding, ageing is not required. Is that correct?
9: The PPE must not be marked EN 166, but:
Option 1 RfU 03.031/V1- MANUF-1-3 (RFU-Identification of the manufacturer-Optical class-Marking for liquids)
or
Option 2 RfU 03.031/V1-COVID19- MANUF-1-3 (RFU-Identification of the manufacturer-Optical class-Marking for liquids)

Conformity assessment with restrictions

The manufacturer shall submit the technical documentation according to Annex 3 of the PPER

After checking and evaluating these documents, the notified body issues an EU type certificate (module B). It will be noted on this:

+ Technical rule; RfU 03.031/Version 1

* The eye protection device (goggles and face shields) protects from droplets/splashes of liquids (depending on the type of protector)

Notes on intended use and user information

The user information to be included with the product or a packaging unit shall comply with clause 10 of EN 166. In addition, the following
information shall be included, either in words or similar expressions:

* The eye protection device (spectacles, goggles and face shield) is only to be used by healthcare workers, first responders or emergency
services and only for the duration of the current COVID-19 threat.

+ The eye protection device (goggles and face shields) protects against droplets or splashes of liquids.
« If applicable: The eye protection device can be combined with surgical, filtering, half or full face masks (to be specified).
« If applicable: The eye protection device shall be disposed of after use!




