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Question: 

If a garment claims reusability, a pre treatment has to be performed. EN 14325:2018 states that in case no number of washing 
cycles was given by the manufacturer 5 cycles have to be performed. 

 

Question 1: If the garment has to be reimpregnated with a substance after less then 5 washing cycles, is it still necessary to 
perform 5 washing cycles? 
Question 2 (In case the answer to Question 1 is “no”): What type of pre-treatment should be performed? 

Question 3 (In case the answer to Question 1 is “no”): Should this modified pre-treatment be used for all testing or for 
specific test methods only? 

Solution: 

Answer 1: No. 
Answer 2: The test should be performed as a “worst case” for the garment i.e., washing the garment one time less then would 
require the reimpregnation with a foreign substance. 
Examples: 

- Reimpregnation after every washing cycle → no washing before testing and re-test after washing and reimpregnating 
once (see also EN 469:2020, clause 5.4) 

- Reimpregnation after 5 washing cycles → washing 4 times before testing 
- Reimpregnation after 25 washing cycles → washing 24 times before testing 

Answer 3: This form of pre-treatment should only be used for test methods that test for chemical resistance and test 
concerning flammability. Therefore, the modifications should be used for testing according to clauses 4.11, 4.12, 4.13, 4.14 
and 4.15. 
All other tests, 4.4 to 4.10 do not require reimpregnation. 

 


