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Question related to         PPE Regulation   EN/prEN:     Other:    

Article: Article 26, 24 Annex: Clause:  

Key words: 
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Question: 

When using a non-accredited laboratory for testing of PPE (including PPE materials or components), what criteria 
shall be used by a Notified Body when judging acceptability of the test data / results / reports? 
 

Solution: 

Under all circumstances, the notified body takes responsibility for test data / results / reports it accepts as the basis 
for certification. 

 

Preferably ISO/IEC 17025 accredited test laboratories which are independent of the organisation or the PPE it tests 
should be used. Test data produced by an accredited laboratory should be presented in an accredited report, 
however, where test data is unaccredited (i.e. outside of the accredited scope), the notified body shall ensure that 
the test report meets the relevant requirements of ISO/IEC 17025. 

 

Use of a non-accredited laboratory which are independent of the organisation or the PPE it tests is possible when 
the notified body can ensure* that the laboratory meets the relevant requirements of ISO/IEC 17025. 

 

*Ensure: consider witnessing of, inspection of, use of equipment of, or auditing of the sub-contractor’s testing 
activity. 

 

See also RfU 00.071, for additional information on manufacturer test data. 

 

 

 


